Skogsbad

Har du hört talas om skogsbad? Eller Shirin Yoku? Skogsnärvaro? Kärt barn har många namn! Men det handlar inte om att bada i någon sjö i skogen, utan att bada i sinnesintryck. Som friskvårdsguide guidar man grupper till medveten närvaro och avslappning i skogen. Promenader i långsamt tempo där man stannar och gör olika typer av sinnes- och avslappningsövningar. Mindfullness i skogen, närvaro-promenad, eller om man så vill –skogsbad. Till skillnad från så kallad riktad uppmärksamhet ägnar du dig under ett skogsbad åt så kallad spontan uppmärksamheten. Den aktiveras av kravlösa vistelser i naturen och hanterar de mjuka intrycken utan ansträngning, vilket fyller på våra energinivåer. Med skogsbad får vi en vaken vila.

Några effekter av skogsbad som påvisats är att vi blir mer avspända, uppnår bättre och längre sömn, blodtrycket sänks, hjärta och blodkärl främjas, vår koncentration och minne förbättras och vi får mer energi. Naturen hjälper också mot oro och nedstämdhet. Shinrin-yoku myntades 1982 då den japanska skogsstyrelsen ville minska stress som orsakats av urbana, artificiella miljöer och valde att satsa på forskning på hur Japans skogstillgångar kunde användas i hälsofrämjande syfte.

Jag erbjuder skogsguidningar i vår skog i Sonboda, Föglö (Ålands skärgård). Promenaden går i långsam takt, i kuperad skog. Du behöver vara bekväm med att gå på små stigar, lite upp och ner på små berg och i högt ris till exempel. Stadiga skor och ett sittunderlag (finns att låna) är allt du behöver ha med dig. Tillräckligt varma kläder för en långsam promenad där vi även sitter stilla under längre stunder. Barn och vovvar får stanna hemma, telefonen får ligga i fickan på ljudlöst under hela promenaden -det här är en stund helt för dig själv utan störmoment! Tillfället tar runt 1,5 timme. Guidningen blir bäst i en lite mindre grupp.

Skulle du vilja vara med? 

Jag har några öppna tillfällen som du kan anmäla dig ensam, eller flera personer till. Vill ni istället komma på en privat guidning så kommer vi överens om en dag! Du kan även höra av dig med önskemål på dag så kan jag arrangera ett öppet tillfälle då. Ett tillfälle kostar 20€/person och du betalar på plats med kort om vi inte kommit överens om något annat.

Du är välkommen med din bokningsförfrågan till: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/skargardsyoga
Instagram: @henriksson.ax